Видове куриерски бизнес

Нека вземем повод от днешното интервю във в-к Дневник с шефа на TNT Express за Южна Европа Кристчън Дрентън. Детайли за интервюто можете да намерите тук.

Статия: Кристчън Дрентън, директор на "TNT Eкспрес" за Южна Европа: По време на криза бизнесът трябва да открива нови пазарни ниши
Автор: Цветелина Катанска
Източник:

Много интересна е стратегията за справянето с кризата, която г-н Дрентън споделя. Това е специализацията в още по-тесни сегменти - "Затова се съсредоточихме в привличането на нови фирми, както и клиенти на конкурентите ни, като им предложихме персонализирани решения в определени ключови индустрии, като автомобилната например. Тази стратегия работи много добре тук - "ТNТ България" се наложи като транспортен партньор за компании, произвеждащи и доставящи компоненти и части за големите автомобилни концерни на Стария континент."

Има още един водещ критерий, който не е споменат в статията, но с него ще завършим картината - начинът на доставка. Понякога пратките се "дропват" или "пускат", друг път се връчват, а има и случаи, при които се извършнат и допълнителни операции - инкасиране на пари например. Този критерий по-често се отразява на ценообразуването, отколкото на специализацията на отделните фирми.

Специализацията е ключов момент в куриерския и пощенския бизнес. Със систематизацията по-долу дори не претендираме за изчерпателност, защото този бизнес и в момента продължава да се развива по вертикалата, т.е. да се  появяват нови и нови разклонения. Смятаме, обаче, че един по-задълбочен анализ ще покаже, че бъдещето на пощенския и куриерски бизнес е именно в специализацията. Дори днешните събития в този сектор показват, че мега-структури, които обединяват под един покрив всякакъв тип куриерски или пощенски дейности, намаляват своята конкурентоспособност. Те биват измествани от търсещи своите конкурентни предимства в друг тип икономии от мащаба - тези произтичащи от специализацията. Бихме нарекли първият тип пощенски компании "класически пощи", а вторите "модерни пощенски структури".